marți, 28 decembrie 2010

Un bloc de pe Bulevardul Dacia. Arhitecti- Ioan si Tiberiu Niga

La final de an doresc să vă reţin atenţia circa 4 minute pentru a vă prezenta un foarte frumos bloc (poate imobil de raport sună mai adequat?) de pe Bulevardul Dacia. Numărul 46, cred. Un bulevard pe care multe lucruri interesante ar fi de inventariat, dar densitatea ambasadelor face foarte riscant acest gen de întreprindere. Ştiţi cu toţii clădirea, aţi trecut pe lângă ea de zeci şi sute de ori, dar poate ca n-aţi ridicat privirea prea insistent. Eu unul n-o făcusem, până acum vreo lună. Arhitecţii sunt Ion şi Tiberiu Niga (tată şi fiu?). Mai cunoscut între cei 2 este Tiberiu, autor al multor construcţii bucureştene (şi nu numai), între care atipicele locuinţe din ceea ce unii numesc mica Lisabona, alţii parcelarea Căţelu, apoi blocurile din Piaţa Palatului, un alt imobil pe Bd Dacia (faţă în faţă cu acesta), diverse vile sau blocuri pe la şosea, pe Calea Victoriei, pe Lascăr Catargiu, ansamblul de blocuri de pe Bulevardul Basarabia etc etc etc. După mintea mea, apar elemente neoromâneşti, neogotice, ba chiar neoplazice (închiderea balconului la nivelul superior. Totuşi, îmi amintesc că mai era unul care se opunea acestor modificări arhitectonice, făcute în definitiv pentru confortul oamenilor năpăstuiţi, aşa că nu mai comentez asta. Se ştie, l-au împuşcat acum 21 de ani). Mariana Celac et al, op. cit. descrie blocuşorul ca fiind un insolit colaj transtemporal. Eu nu ştiu vorbi aşa frumos, vă urez La Mulţi Ani şi vă las cu imaginile.

7 comentarii:

Gabriel spunea...

Exceptional trebuie sa fie sa stai pe terasa aia din foisor si sa servesti o bautura fina in serile calde de vara.
Locatarul de la ultimul etaj si-a inchis balconul ? Oribil.

Adina spunea...

Da, chiar e foarte frumoasă, iar balconul ăla închis strică tot.

Care e zona numită mica Lisabonă?

ADRIAN spunea...

Ati dat voi in google "arhitect ion niga" si ati ajuns la mine pe blog? :)
Cineva a facut-o dar daca nu erati voi atunci va spun ca I. Niga este semnatarul proiectului blocului Asigurarea Romaneasca de langa Biserica Rusa ("a studentilor") cu data 1926.Pe Traian Niga il gasim ca arhitect de frunte in anii '50, des mentionat in Arhitectura RPR. Unul din blocurile lui din perioada interbelica mai este pe Vasile Lascar la nr. 54 sau 56 nu mai sunt sigur.
Va doresc un an bun! Daca tot am supravietuit in 2010 sper sa meritam cu totii un an bun in 2011 ... :)

Gabriel spunea...

@ Adina : In Mica Lisabona ajungi usor din intersectia Baba Novac cu Mihai Bravu. Mergi o statie de troleibuz (92,70,79) spre parcul IOR (actualul Cuza). Cobori in fosta statie Stejarul (sectia 12 Militie) si o iei inspre sectie, dar faci un pic dreapta. Vei descoperi un cartier cu bloculete mici, casute, flori multe. Cel putin asa era acum vreo 10-15 ani cand mergeam eu pe acolo.

radu spunea...

adrian, eu.
adina, da.
gabriel, da

Stefan spunea...

Buna ziua,

In primul rand va multutmim ca ati considerat blogul nostru capabil sa promoveze un site. Asa cum am mai scris noi nu punem in lista noastra alte site-uri in afara celor cu subiect predilect - Bucuresti si chestii care tin de istoria acestuia.
Va multumim inca o data.

Anonim spunea...

Minunata casa.
Trebuie insa data jos porcaria aceea de balcon ca la blocurile din Militari.

AM